Kako v podjetje privabiti najboljše sodelavce tudi s pomočjo kakovostno zasnovanih delovnih prostorov?

Želite v vaše podjetje privabiti najboljše sodelavce? Želite, da bi ti pri vas tudi dolgo ostali?

Potrebe, želje in cilji zaposlenih se skozi čas precej spreminjajo, zato jih je včasih delodajalcem težko slediti. Z vseh strani so zasipani z različnimi informacijami in novimi trendi ter nasveti, kako poskrbeti, da bodo različne generacije zaposlenih na delovnem mestu zadovoljne. Ko je v igri vprašanje, kako v podjetje privabiti in obdržati najboljše ter najsposobnejše ljudi, je treba vedeti, kaj je tisto, kar si zaposleni resnično želijo.

Vsi vemo, da konkurenčna plača in dodatne ugodnosti vplivajo na odločitev posameznika, ali se bo pridružil oziroma ostal v podjetju. Kljub temu pa imajo zaposleni tudi druge želje in potrebe, ki so pri odločitvah za službo prav tako pomembne, na žalost pa velikokrat spregledane. Današnji zaposleni želijo delovno mesto, ki spodbuja ustvarjalnost, sodelovanje in komunikacijo ter hkrati zmanjšuje stres in tesnobo. Da bi zaposleni resnično uživali na delovnem mestu, morajo čutiti, da jih njihovi delodajalci spoštujejo in jim omogočajo, da so lahko uspešni tako v poklicnem kot tudi zasebnem življenju.

Zagotovo je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na odločitev posameznika, ali bo podpisal pogodbo z vami ali ne, tudi kakovostno načrtovan delovni prostor. Ta mora pritegniti njihovo pozornost, mora biti zanimiv in ustvarjalen. Na delovnem mestu naj bodo zagotovljeni prostori, ki zaposlenim omogočajo, da se osredotočijo in svoje delo opravijo v miru, če je to potrebno. Hkrati pa je potrebno zagotoviti prostore, kjer lahko sodelujejo in med seboj nemoteno komunicirajo. Ljudje namreč delamo na različne načine in če kot delodajalec to prepoznate, potem je to dober znak kakovostne organizacije delovnega okolja.

 

 

Zelo pomembno je, da se zaposleni na delovnem mestu počutijo udobno in sproščeno. Več o tem, zakaj je pomembno, da na delovnem mestu zagotovite prostore, kjer se lahko zaposleni sprostijo in osvežijo, lahko najdete v našem čanku (Na delovnem mestu poskrbite tudi za udobje in sprostitev. Vas zanima kako?). V njem smo predstavili tudi nekaj idej, s pomočjo katerih lahko oblikujete udoben prostor na vašem delovnem mestu.

 

Srečni in zadovoljni zaposleni

Več raziskav je bilo narejenih v povezavi s pomembnostjo dobrega počutja in sreče na delovnem mestu, ki izhajata iz ustvarjanja dobre kulture (vrednot ter prepričanj) podjetja. Ko gre za načrtovanje in oblikovanje delovnih prostorov, lahko naredite veliko majhnih sprememb, ki bodo pripomogle k sproščenosti zaposlenih pa tudi k njihovi produktivnosti in motiviranosti za delo. Delovni prostor namreč neposredno vpliva na motivacijo in produktivnost zaposlenih, kar vpliva na uspešnost vašega podjetja.

Za vas smo pripravili e-knjigo, ki si jo lahko brezplačno prenesete. V njej podrobneje predstavimo, kaj vse je potrebno upoštevati pri načrtovanju prijetnega in kakovostnega delovnega prostora. V nadaljevanju pa na kratko predstavljamo samo nekaj kratkih idej:

 

Svetloba

Naravna svetloba pozitivno vpliva na razpoloženje in vam bo pomagala pri boljšemu počutju ter osredotočenosti pri delu. Organizacija prostorov mora biti takšna, da omogoča kar se da največjo osvetljenost delovnih prostorov. Pri načrtovanju postavitve vašega prostora poskrbite, da pohištvo ne blokira oken, kar omejuje količino naravne svetlobe v pisarni. Umetna svetloba, ki dopolnjuje naravno, naj bo kvalitetna, predvsem pa nastavljiva.

 

 

Rastline

Ljudje si običajno želimo več povezanosti z naravo, kar lahko zagotovimo tudi z rastlinami v prostoru. Te prostor poživijo, spodbujajo dobro počutje in nenazadnje prostor tako boljše zgleda.

 

Pohištvo

Pohištvo naj bo prilagojeno potrebam zaposlenih, se pravi da je nastavljivo in premično. Zagotovite jim prostor, kjer se bodo lahko sprostili in osvežili. Zaposleni naj se na delovnem mestu počutijo udobno in prijetno. Z ustvarjanjem domačega delovnega okolja jim boste dali vedeti, da vam je mar za njih, zato bodo za delo tudi bolj motivirani.

 

Barve

Barve uporabljajte strateško, da spodbudite želeno obnašanje. Najbolje je, da jih uporabljate na podlagi raziskav in ne na podlagi osebnih prepričanj. S pomočjo nevtralnih in prijetnih barv poskušajte ustvariti mirno ter sproščujoče vzdušje. V pisarnah se pogosto uporabljajo modri in zeleni odtenki, ki spodbujajo razmišljanje, ustvarjalnost in zmogljivost.

 

 

IN VI?

Želite v vaše podjetje privabiti najboljši in najsposobnejši kader tudi s pomočjo urejenih, motivirajočih in prijetnih delovnih prostorov? Kontaktirajte nas in nam zastavite vprašanje. Naša ekipa strokovnjakov vam je na voljo, da vas posluša in pomaga pri oblikovanju funkcionalnega ter ustvarjalnega prostora, ki bo pritegnil tudi najboljše iz vaše stroke.

 

Fotografije: rawpixel.com (Pexels)