Kako v podjetje privabiti najboljšo ekipo tudi s pomočjo kakovostno zasnovanih delovnih prostorov?

Želite v vaše podjetje privabiti najboljšo ekipo? Želite, da bi ta pri vas tudi ostala dlje časa?

Potrebe, želje in cilji zaposlenih se skozi čas precej spreminjajo, zato jih je včasih delodajalcem težko slediti. Z vseh strani so zasipani z različnimi informacijami in novimi trendi ter nasveti, kako poskrbeti, da bodo različne generacije zaposlenih na delovnem mestu zadovoljne. Ko je v igri vprašanje, kako v podjetje privabiti in obdržati najboljše ter najsposobnejše ljudi, je treba vedeti, kaj je tisto, kar si posamezne ekipe resnično želijo.

Vsi vemo, da konkurenčna plača in dodatne ugodnosti vplivajo na odločitev posameznika, ali se bo pridružil oziroma ostal v podjetju. Vendar pa imajo posamezniki v ekipah tudi druge želje in potrebe, ki so pri odločitvah za službo prav tako pomembne, na žalost pa velikokrat spregledane. Člani ekip dandanes želijo delovno mesto, ki spodbuja ustvarjalnost, sodelovanje in komunikacijo ter hkrati zmanjšuje stres in tesnobo. Da bi resnično uživali na delovnem mestu, morajo čutiti, da jih njihovi delodajalci spoštujejo in jim omogočajo, da so lahko uspešni tako v poklicnem kot tudi zasebnem življenju.

Zagotovo je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na odločitev posameznika, ali bo podpisal pogodbo z vami ali ne, kakovostno zasnovan delovni prostor. Ta mora pritegniti pozornost tima, mora biti zanimiv in ustvarjalen. Na delovnem mestu morajo biti zagotovljeni prostori, ki članom ekipe omogočajo, da se osredotočijo in svoje delo opravijo v miru, če je to potrebno. Hkrati pa je potrebno zagotoviti prostore, kjer lahko sodelujejo in med seboj nemoteno komunicirajo. Ljudje namreč delamo na različne načine in če kot delodajalec to prepoznate, potem je to dober znak kakovostne organizacije delovnega okolja.

 

Vaši delovni prostori morajo podpirati vrsto dela in način, na katerega vaš tim dela. Vas zanima, kako si kakovostne delovne prostore predstavljajo vaši sodelavci? Za vas smo pripravili spletno orodje Kakšen tip pisarn ustreza vam?, s pomočjo katerega enostavno ugotovite, kakšne potrebe in želje imajo člani vašega tima. Le tako boste lahko vaše delovne prostore organizirali in načrtovali po njihovi meri.

 

 

Zelo pomembno je, da se vaša ekipa na delovnem mestu počuti udobno in sproščeno. Več o tem, zakaj je pomembno, da na delovnem mestu zagotovite prostore, v katerih se lahko člani vašega tima sprostijo in osvežijo, lahko najdete v našem blog zapisu. V njem smo predstavili tudi nekaj idej, s pomočjo katerih lahko oblikujete udoben prostor na vašem delovnem mestu.

 

Srečna in zadovoljna ekipa

Več raziskav je bilo narejenih v povezavi s pomembnostjo dobrega počutja in sreče na delovnem mestu, ki izhajajo iz ustvarjanja dobre kulture (vrednot ter prepričanj) podjetja. Ko gre za načrtovanje in oblikovanje delovnih prostorov, lahko izvedete več manjših sprememb, ki bodo pripomogle k sproščenosti ekipe pa tudi k produktivnosti in motiviranosti za delo. Delovni prostor namreč neposredno vpliva na motivacijo in produktivnost posameznikov, kar vpliva na uspešnost vašega podjetja.

Za vas smo pripravili e-knjigo, ki si jo lahko brezplačno prenesete. V njej podrobneje predstavimo, kaj vse je potrebno upoštevati pri načrtovanju prijetnega in kakovostnega delovnega prostora. V nadaljevanju pa na kratko predstavljamo samo nekaj kratkih idej:

 

Svetloba

Naravna svetloba pozitivno vpliva na razpoloženje in vam bo pomagala pri boljšemu počutju ter osredotočenosti pri delu. Organizacija prostorov mora biti takšna, da omogoča kar se da največjo osvetljenost delovnih prostorov. Pri načrtovanju postavitve vašega prostora poskrbite, da pohištvo ne blokira oken, kar omejuje količino naravne svetlobe v pisarni. Umetna svetloba, ki dopolnjuje naravno, naj bo kvalitetna, predvsem pa nastavljiva.

 

 

Rastline

Ljudje si običajno želimo več povezanosti z naravo, kar lahko zagotovimo tudi z rastlinami v prostoru. Te prostor poživijo, spodbujajo dobro počutje in nenazadnje prostor tako boljše zgleda.

 

Pohištvo

Pohištvo naj bo prilagojeno potrebam ekipe, torej mora biti nastavljivo in premično. Članom vašega tima zagotovite prostor, kjer se bodo lahko sprostili in osvežili. Na delovnem mestu naj se počutijo udobno in prijetno. Z ustvarjanjem domačega delovnega okolja jim boste dali vedeti, da vam je mar za njih, zato bodo za delo tudi bolj motivirani.

 

Barve

Barve uporabljajte strateško, da spodbudite želeno obnašanje. Najbolje je, da jih uporabljate na podlagi raziskav in ne na podlagi osebnih prepričanj. S pomočjo nevtralnih in prijetnih barv poskušajte ustvariti mirno ter sproščujoče vzdušje. V pisarnah se pogosto uporabljajo modri in zeleni odtenki, ki spodbujajo razmišljanje, ustvarjalnost in zmogljivost.

 

Prijavite se na naše e-novice, kjer vas obveščamo o novostih in idejah s področja načrtovanja delovnih prostorov.

 

 

IN VI?

Želite v vaše podjetje privabiti najboljši in najsposobnejši kader tudi s pomočjo urejenih, motivirajočih in prijetnih delovnih prostorov? Kontaktirajte nas in nam zastavite vprašanje. Naša ekipa strokovnjakov vam je na voljo, da vas posluša in pomaga pri oblikovanju funkcionalnega ter ustvarjalnega prostora, ki bo pritegnil tudi najboljše iz vaše stroke.

 

Fotografije: rawpixel.com (Pexels)