Na delovnem mestu poskrbite tudi za udobje in sprostitev. Vas zanima, kako?

Delovni prostor lahko vpliva na vašo motiviranost za delo. V monotonih in premajhnih delovnih prostorih boste najverjetneje manj motivirani za delo in posledično pri delu tudi manj uspešni.

Pomembno je, da poskrbite, da boste vi in vaša ekipa na delovnem mestu srečni ter zadovoljni. Zakaj? Ker se boste tako z veseljem lotili dela, bolj boste produktivni, manj pod stresom …. In nenazadnje, manj verjetno je, da bodo ljudje, ki so na delovnem mestu srečni in zadovoljni, iskali drugo službo.

 

Na kaj vse morate biti pozorni pri načrtovanju in prenovi vaših delovnih prostorov? Preverite.

 

V sodobnih pisarnah je vse več priložnosti za sodelovanje in socializacijo med sodelavci. Ljudje smo po naravi namreč socialna bitja, zato lahko spodbujanje socializacije in druženja na delovnem mestu vpliva na pozitivno razpoloženje. Zato je važno, da imamo na delovnem mestu možnost odmika v prostor, kjer se lahko sprostimo in osvežimo.

 

 

Kaj sploh je prostor za sprostitev?

Prostor za sprostitev je lahko soba, majhen prostor ali tudi kotiček znotraj delovnih prostorov, ki ekipi omogoča, da si odpočije od neprestanega sedenja za delovno mizo in dela za računalnikom, da si vzame kratek odmor od odgovarjanja na telefone, premeščanja dokumentacije … Gre torej za miren prostor, kjer se lahko med delovnim časom večkrat osvežite in pridobite nove moči za nadaljevanje dela.

 

Slabo načrtovan delovni prostor lahko negativno vpliva na delovno storilnost in motivacijo, pripomore k utrujenosti ter slabemu razpoloženju. Za vas smo pripravili spletno orodje, ki ga lahko izpolnite vi in vaši sodelavci. Tako boste dobili pomembne informacije o tem, kakšne delovne prostore si želite v vašem timu.

 

Kako lahko prostori namenjeni sproščanju in druženju koristijo podjetju?

Če bodo sodelavci na delovnem mestu imeli možnosti sprostitve, bodo pri delu verjetno tudi bolj učinkoviti in manj bodo imeli težav povezanih s stresom ter izgorelostjo. Večkrat se je že izkazalo, da je več krajših prekinitev med nalogami za obnavljanje uma posameznikov in njihovo sprostitev bolj učinkovito kot en daljši odmor. Krajši odmori med delovnim procesom pa so izvedljivi samo, če se prostor za sprostitev nahaja znotraj delovnih prostorov. Sodelavci se lahko sprostijo in osvežijo, ne da bi jim bilo potrebno zapustiti stavbo.

 

Kako naj bi prostor za sprostitev izgledal?

Ni napisanega pravila, kako naj bi tak prostor izgledal. Obstajajo pa nekatera priporočila oziroma smernice, ki jih velja upoštevati pri zagotavljanju sproščujočega in udobnega prostora. Ta je lahko zelo minimalističen, ustvarjalen, povsem enostaven … Predvsem je pomembno, da je oblikovan tako, da ustreza vaši ekipi.

V prostoru za sprostitev naj bi bili:

 

  1. Udobni sedeži

Ker ekipe večino časa preživijo v sedečem položaju za svojo delovno mizo, kjer je njihovo telo zelo obremenjeno, je pomembno, da je v sobi za sproščanje nameščeno pohištvo, na katerem lahko sedijo udobno, predvsem pa sproščeno. To so lahko fotelji, blazine, vglavniki, vreče …

 

Prostor za srostitev podjetja BlaBla Car v Parizu.

 

2. Tabla oziroma oglasna deska

Da bi ohranili namen prostora za sprostitev, je pomembno, da pogovori o delu ostanejo zunaj tega prostora. Kljub temu pa izkušnje uspešnih podjetjih kažejo, da se nekatere najboljše ideje rodijo v sproščenem vzdušju, torej ravno v prostorih, namenjenih sprostitvi in osvežitvi. Druženje med sodelavci namreč spodbuja pogovor in njihovo ustvarjalnost, kar pa vpliva na razvoj svežih idej. Zato naj se v takem prostoru nahaja tudi tabla oziroma oglasna deska, kamor se lahko zapiše kratke ideje, v primeru da se porodijo med sproščenim pogovorom. Poleg tega se lahko na tablo oziroma oglasno desko napiše spodbudne besede in sporočila za kolege.

 

3. Barve in kakovostna osvetlitev

V prostoru za sprostitev naj bo čim več naravne svetlobe. Ljudje si želimo povezanosti z naravo. Ta se ves čas spreminja in pozitivno vpliva na naše počutje. Naravno svetlobo naj dopolnjuje dobra, predvsem pa nastavljiva umetna osvetlitev. V prostoru naj bo čim več svetlih barv, ki pomagajo pri dostopu svetlobe v prostor. Delujejo pomirjujoče in ustvarjajo občutek odprtosti ter prostornosti. Uporaba intenzivnih barv ni priporočljiva, saj so lahko za nekatere moteče.

 

Dobra naravna osvetlitev prostora za sproščanje (podjetje Lululemon).

 

4. Rastlinje in prostorska dekoracija

Rastline v prostoru zagotavljajo svež zrak in ustvarjajo prijetno vzdušje. Umetniška dela in druga dekoracija naj bo skrbno izbrana tako, da človeka sprosti in poživi. Prostor naj deluje navdihujoče in motivirajoče, da se bodo sodelavci po sprostitvi na delo vrnili polni energije.

 

5. Igre in zabava

Različne družabne in druge igre so dober način za sproščanje stresa ter anksioznosti. Skupinske igre spodbujajo timsko delo in sodelovanje ter nenazadnje odvrnejo ekipe od neprestanih skrbi in misli na delo. Tudi igre kot so namizni nogomet, pikado, namizni tenis so odlične za sproščanje. Potrebno pa je poskrbeti, da sodelavci z aktivnostmi v sobi za sproščanje ne motijo ostalih pri delu.

 

Prostor za sproščanje z zelenjem, ogromno naravne svetlobe in igrami za druženje.

 

6. Hrana in pijača

Ekipe naj imajo možnost, da med delovnim časom kaj popijejo oziroma prigriznejo. Ves čas naj bo zagotovljen dostop do tekočine. V tak prostor se lahko namesti tudi kavni avtomat, če ima podjetje to možnost.

 

Majhna kuhinja za osvežitev med delom.

 

Prostor za sproščanje, ki ustreza ekipi nekega podjetja, ne ustreza nujno tudi vam in vašim sodelavcem. Pomembno je, da veste, kaj želite vi in vaši sodelavci. Zato jih povprašajte, kaj bi želeli v prostoru za sproščanje. Pripravite lahko tudi anonimno anketo z nekaj vprašanji, kjer bodo res brez zadržkov izrazili svoje želje.

 

Nasvete in ideje s področja načrtovanja in prenove delovnih prostorov delimo tudi preko naših e-novic. Prijavite se.