Je že čas, da prenovite vaše delovne prostore?

Prenova delovnih prostorov je lahko zahtevna naloga, vendar pa tudi zelo pametna investicija. Kakovostni in urejeni delovni prostori namreč v vaše podjetje privabijo nove stranke. V urejenih, ustvarjalnih in spodbudnih delovnih prostorih pa se boste tudi vi in vaši sodelavci počutili prijetno. Na delovnem mestu boste bolj zadovoljni in srečnejši, posledično pa tudi bolj motivirani za delo ter produktivnejši.

Ko se lotevamo prenove poslovnih prostorov, se moramo osredotočiti na nekatera pomembna področja, da bi bila prenova kar se da uspešna. V nadaljevanju vam prestavljamo nekaj vprašanj, ki si jih lahko zastavite, ko se lotevate takšne prenove.

 

  1. Vam delovni prostori omogočajo, da ste na delovnem mestu ustvarjalni in produktivni?

Delovni prostor lahko pomembno vpliva na zadovoljstvo vaših sodelavcev, zato mora biti oblikovan v skladu z njihovimi željami in potrebami. Danes na delovnih mestih najdemo ogromno ustvarjalnih ljudi, ki dobro delujejo v pisarnah odprtega tipa. Kar pa ne pomeni, da morajo biti vse pisarne urejene na odprt način. Potrebno je poskrbeti tudi za potrebe introvertiranih ljudi, torej tistih, ki svoje delo lažje in učinkoviteje opravijo v miru.  Da bi dosegli optimalno učinkovitost in produktivnost ter ustvarjalnost vaših sodelavcev, je na delovnem mestu potrebno najti pravo ravnovesje med različnimi tipi prostorov.

 

 

  1. Ali vaši delovni prostori omogočajo sodelovanje?

Trendi po svetu kažejo, da je sodelovanje na delovnem mestu postalo del vsakdanjika. Ko boste iskali možnosti, kako v vaših delovnih prostorih zagotoviti sodelovanje med vami in vašimi sodelavci, se morate zavedati, kakšne so vaše trenutne potrebe in kakšne boste imeli v prihodnosti. Gre za izbiro prave uporabnosti in promocijo kreativnosti na delovnem mestu. Klasične sejne sobe se lahko dopolnijo z neformalnimi prostori za druženje, lahko tudi s prostori za sproščanje (več o pomembnosti prostorov za sproščanje na delovnem mestu si lahko preberete v našem članku). Pogosto se namreč zgodi, da se ravno ob neformalnih druženjih porodijo najboljše poslovne ideje.

 

  1. Ali vaši delovni prostori spodbujajo zdravje in dobro počutje?

Pomembno je, da se zjutraj, ko pridete v službo, počutite prijetno, zaželeno in se veselite delovnega dne. Oprema delovnega prostora mora spodbujati gibanje in biti fleksibilna. To pomeni, da si jo vi in vaši sodelavci lahko prilagodite svojim potrebam. Tak enostaven primer so po višini nastavljive mize, ki jih lahko vsak posameznik prilagaja svoji višini. Svoje delo lahko opravlja sede ali stoje. Dolgotrajno sedenje preprosto ni dobro za vaše telo in vašo produktivnost. Negativno vpliva na telesno držo in povečuje tveganje za nekatere bolezni. Če vam uspe ustvariti delovno okolje, v katerem se boste vi in vaši zaposleni prijetno počutili, boste na delovnem mestu srečnejši ter posledično tudi produktivnejši.

 

 

  1. Je v vaših delovnih prostorih poskrbljeno za ustrezno svetlobo, akustiko in kakovost zraka?

Na prijetno počutje na delovnem mestu zagotovo vplivata dobra akustika in osvetljenost vaših delovnih prostorov, pa tudi kakovosten zrak. Dnevna svetloba in okna, ki omogočajo kontakt z naravo, ugodno vplivajo na senzorično zaznavanje ter dobro počutje ljudi. Organizacija delovnih prostorov mora biti zato takšna, da omogoča največjo možno naravno osvetljenost prostorov. To pa naj dopolnjuje tudi kakovostna in nastavljiva umetna svetloba. Vaši delovni prostori naj bodo ustrezno prezračevani, saj lahko slabo prezračevanje ovira delovno produktivnost.

Ko govorimo o zvoku, ta vpliva tako na vaše počutje kot na vašo produktivnost. Hrup na delovnem mestu lahko močno ovira delovni proces in produktivnost, saj povečuje stres ter utrujenost na delovnem mestu. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko zmanjšate hrup v vaših delovnih prostorih.

 

  1. So vaši delovni prostori prilagojeni načinu vašega dela?

Ni neke splošne rešitve, ki bi bila prilagojena vsem podjetjem. Ugotoviti morate, kaj so vaši cilji in kakšne so vaše potrebe. Gre za načrtovanje in oblikovanje vaših prostorov, ki bo ustrezalo delovnim nalogam, ki jih morate vsakodnevno opravljati, ter načinu vašega dela. Pomagate si lahko z naslednjimi vprašanji: Ali je odprt način pisarn nekaj s čimer lahko pridobite? Potrebujete več prostorov, kjer bodo lahko zaposleni opravili delo v miru? In nenazadnje, vprašati se morate, ali vaši prostori odražajo vrednote in vizijo vašega podjetja.

 

 

Prenova delovnih prostorov se vam mogoče zdi le še en nepotreben strošek. Zagotovo pa je to ena izmed boljših naložb, ki jih lahko storite zase, vaše sodelavce in vaše podjetje. S kakovostnimi in urejenimi delovnimi prostori vašim zaposlenim ter strankam že na daleč sporočate, kakšna je vizija in kakšne so vrednoste vašega podjetja.

 

Menite, da bi tudi vaši delovni prostori potrebovali prenovo? Kontaktirajte nas, z veseljem vam bomo pomagali. Lahko pa se prijavite tudi na naše e-novice, kjer z vami delimo ideje in nasvete s področja načrtovanja kakovostnih delovnih prostorov.

 

 

 

Fotografije: Unsplash and Pexels

Vir: https://www.kinnarps.com/knowledge/time-for-a-change?