8 nasvetov za zmanjševanje hrupa v odprtih pisarnah

Zagotavljanje možnosti nadzora hrupa v odprtih pisarnah je eden izmed najpomembnejših elementov skrbno načrtovanih delovnih prostorov. Hrup lahko namreč ovira delovni proces in negativno vpliva na produktivnost celotne ekipe. Pogosto se nad hrupom v delovnih prostorih pritožujejo prav tisti, ki delajo v odprtih pisarnah, brez zvočno izolativnih pregrad in drugih pripomočkov s katerimi lahko omejimo hrup. Če ste kdaj delali v delovnem okolju s takšno strukturo, boste vedeli o čem govorimo.

 

Vaši delovni prostori morajo podpirati vrsto dela in način, na katerega vaš tim dela. Vas zanima, kako si kakovostne delovne prostore predstavljajo vaši sodelavci? Za vas smo pripravili spletno orodje Kakšen tip pisarn ustreza vam?, s pomočjo katerega enostavno ugotovite, kakšne potrebe in želje imajo člani vašega tima. Le tako boste vaše delovne prostore lahko organizirali in načrtovali po njihovi meri.

 

Hrup pa ni moteč izključno sam po sebi, ampak tudi vpliva na osredotočenost ekipe. Številne raziskave so pokazale, da visoka stopnja hrupa v delovnih prostorih zmanjšuje produktivnost ekipe in povečuje stres ter utrujenost na delovnem mestu. To pa vpliva na zadovoljstvo na delovnem mestu in posledično tudi na motiviranost za delo.

Če se s hrupom v delovnih prostorih soočate tudi vi, potem si lahko pomagate s spodnjimi nasveti:

 

1. Zvočno izolativna tla

Keramika in les na tleh v pisarnah nista najbolj priporočljiva. Sicer sta enostavna za vzdrževanje, vendar ne vpijata zvoka. Akustiko prostora lahko v takšnem primeru izboljšate s preprogo, ki je tudi cenovno precej ugodna izbira. Je pa res, da je preproge težje vzdrževati. Poleg tega morate biti pazljivi, če so med vašimi sodelavci alergiki. Za njih so preproge še posebej neprimerne.

Dobra izbira je lahko tudi talna obloga iz vinila, saj ima kakovostne zvočno absorpcijske lastnosti. Vinilne talne obloge so izjemno odporne in potrebujejo zelo malo vzdrževanja. Njihovo polaganje je hitro in poceni. Vinilne talne obloge lahko nadomestite tudi s talno oblogo, katere osnova je naravna guma z dodatkom absorpcijske plasti. Ta vpija zvok, kar pripomore k kakovostnejši akustiki prostora in s tem k zmanjšanju hrupa. Ker so takšna tla narejena iz naravnih materialov, je tudi kakovost zraka v delovnem prostoru boljša.

 

2. Tihi prostor

Vsak človek včasih potrebuje nekaj zasebnosti, zato je dobro, da ima v delovnem okolju možnost, da se odmakne od hrupa in svoje delo opravi  v prostoru, ki mu zagotavlja mir ter tišino. To je lahko v prostoru za druženje, v konferenčni sobi, še najbolj priporočljiva pa je posebna soba, ki je namenjena izključno delu v tišini. Za tak namen so priporočljive tudi t. i. tihe sobe, ki so skoraj 100 % zvočno izolativne. Tak primer zvočno izolativnih sob lahko vidite na spodnji fotografiji.

 

Zvočno izolativna soba (https://www.steelcase.com/)

 

3. “Noise-cancelling” slušalke

Priskrbite si kakovostne slušalke, ki so zasnovane tako, da zmanjšajo okoliški hrup. S tem vas okolica ne bo motila in se boste svojemu delu lahko posvetili stoodstotno.

 

Želite preveriti, kako skrbno načrtovane so vaše pisarne? Pomagajte si z vprašanji, ki smo jih pripravili za vas.

 

4. Akustično pohištvo

Različni fotelji, sedežna garnitura, zvočno izolativne stenske pregrade … pripomorejo h kakovostnejši akustiki prostora. Če je možno, jih namestite v vaš delovni prostor. Vi oziroma vaš tim se boste v takem prostoru počutili bolj prijetno in udobno. 

 

Akustični premični paneli (http://www.redodesign.eu/)

 

Zvočno izolativni premični paneli so zelo enostavni za uporabo, saj jih lahko premikate po prostoru glede na potrebe vaše ekipe.  Z njihovo pomočjo lahko oblikujete tudi prostore, ki so namenjeni delu v miru. Premični zvočno izolativni panel je naš arhitekturni biro predvidel za oblikovanje “tihega kotička” v eni izmed učilnic, katere prenovo smo načrtovali. 

 

5. Zelenje

Ustrezno postavljeno zelenje v pisarnah se je izkazalo za učinkovito pri zmanjševanju ravni hrupa pri odprti postavitvi delovnih prostorov. Poleg tega zelenje izboljša kakovost zraka, kar pripomore k prijetnemu počutju vseh ljudi, ki se v prostoru nahajajo. Nenazadnje bo zelenje pripomoglo tudi k estetskemu in urejenemu videzu vašega delovnega prostora.

 

6. Postavitev pohištva in druge opreme

Hrup v odprtih pisarnah lahko zmanjšate tudi z ustrezno razporeditvijo pohištva. Dobro bi bilo, da se hrupna pisarniška oprema, kot recimo kopirni stroj, tiskalnik, faks …, nahaja v prostoru, ki je ločen od vaše ekipe, da s povzročanjem hrupa ne ovira njihovega dela.

 

7. Akustične stenske in stropne plošče

Akustične stenske ali stropne plošče so izjemno učinkovite pri zmanjševanju hrupa v odprtih pisarnah. Namenjene so absorpciji zvoka. Na voljo so v različnih oblikah, materialih in barvah. Z njimi lahko tudi poživite vaš delovni prostor.

 

Akustične plošče na steni (https://www.baux.se)

 

8. Kakovostna zvočna izolacija prostora

Namestitev kakovostnejše zvočne izolacije je precej drag in dolgotrajen proces, vendar hkrati najbolj učinkovit. Z učinkovito zvočno izolacijo prostora izboljšamo njegovo akustiko, posledično pa tudi omejimo hrup. Popolna prenova akustike prostora je smiselna predvsem takrat, ko se lotevate tudi popolne prenove delovnih prostorov. Pri tej pa je potrebno upoštevati še številne druge elemente kakovostno načrtovanih delovnih prostorov, ki so ključni, če želite vam in vaši ekipi zagotoviti produktivno, prijetno in povezovalno delovno okolje. Vas zanima, kateri so ti elementi? Brezplačno si prenesite dokument s podrobnim opisom 16 najpomembnejših elementov skrbno načrtovanih delovnih prostorov.

 

Oblikovanje odprtih pisarn in ostalih delovnih prostorov, ki bi bili povsem brez hrupa, je precejšen izziv, saj narava službe/dela pogostokrat zahteva sodelovanje znotraj ekipe. Kljub temu je pomembno, da v svojem delovnem okolju najdete pravo ravnovesje med prostori, ki vam in vaši ekipi omogočajo zasebnost, in prostori, ki vam omogočajo sodelovanje.