Kako bo z delovnimi prostori v prihodnje?

Situacija s širjenem virusa nas je pregnala iz pisarn in drugih delovnih prostorov. Ne sme pa nas ustaviti pri razmišljanju in iskanju idej, kako bomo v prihodnje načrtovali in organizirali naše delovne prostore. Pri tem mislimo na to, kako bomo v prostorih zagotovili varnost in zdravje vseh udeležencev, tako članov tima kot strank.

Verjetno je kar nekaj podjetij v času karantene ugotovilo, da lahko člani njihove ekipe marsikatero delovno nalogo opravijo od doma. Ne samo, da jo lahko opravijo, ampak da jo kakovostneje in hitreje opravijo na daljavo kot pa v obstoječih delovnih prostorih. Morebiti bo delo od doma postalo del vsakdanjika marsikaterega podjetja. Zagotovo pa so na drugi strani podjetja in njihove ekipe, ki bodo zaradi nastalih razmer še bolj cenili svoje delovno prostore in predvsem druženje ter pogoje dela, ki jim ga ti omogočajo. Ljudje, ki vsakodnevno delajo v timu, verjetno timsko delo in druženje že precej pogrešajo.

 

O delu na daljavo smo v zadnjem času ogromno raziskovali tudi sami in pripravili nekaj uporabnih nasvetov. Pogovarjali pa smo se tudi z računalniškim programerjem, ki svoje delo že več kot 10 let opravlja na daljavo.

 

V podjetjih se bodo zagotovo razvili novi načini organizacije dela. Kar bodo vsa podjetja imela skupno je to, da bodo poskušala najti načine, kako svojemu timu zagotoviti čim bolj varne delovne pogoje. Vzpostaviti bo potrebno nove protokole tako za čiščenje prostorov kot vzdrževanje primerne fizične razdalje. Zagotoviti bo potrebno razkužila in druga čistilna sredstva, ki bodo omogočala ustrezno higieno rok. Natančno bo potrebno definirati tudi protokol ob pojavu kakršnikoli znakov obolenj med člani ekipe pa tudi strankami, ki zahajajo v prostore podjetja.

 

 

Kakšne ukrepe bodo podjetja sprejela v teh specifičnih časih je odvisno povsem od njih. Zavedati pa se morajo, da so dolžna poskrbeti za zdravje svoje ekipe. Zato smo se v našem biroju odločili, da v kratek priročnik zberemo ukrepe za preprečitev širjenja okužbe v delovnih prostorih, ki so jih že sprejela nekatera slovenska podjetja in bila pri tem uspešna. Te podatke bomo zbrali s pomočjo kratke raziskave. Če je torej vaše podjetje že sprejelo učinkovite ukrepe in bi radi izkušnje delili tudi z ostalimi slovenskimi podjetji, ste vabljeni, da izpolnite anketo.

 

Ko se bomo vrnili v delovne prostore, imejmo v mislih, da že male spremembe in prilagoditve lahko izrazito pripomorejo k varnejšemu delovnemu okolju. Verjetno je trenutno še vedno najbolje, da svoje delo še naprej opravljamo od doma. Svojo ekipo pa vsekakor spodbudimo, da v primeru kakršnikoli znakov prehladnih obolenj ostane doma.

 

 

Fotografije: Pexels

Vir: hok.com