Rezultati ankete: Kaj pogrešate sedaj, ko ste veliko doma?

Juhu, prejeli smo 68 odgovorov na naš vprašalnik: Kaj v času karantene najbolj pogrešamo doma? S 30,9 % je t. i. negativni zmagovalec odgovor: več prostora. V tej anketi namreč pozitivnih zmagovalcev ne more biti, saj si vsi želimo, da nam dom nudi vse, kar potrebujemo, da lahko živimo v skladu s svojimi vrednotami. Med 2., 3. in 4. mestom (odgovori: več zasebnosti, zunanji prostor, več svetlobe in zunanjih pogledov ter smart home tehnološki pripomočki) so razlike majhne.

Gremo lepo po vrsti.

 

Če bi imeli doma več prostora, bi ga v teh časih karantene namenili za kakovostnejše delo od doma. Menim, da se je na tem mestu smiselno vprašati, ali je delo od doma le začasen ukrep ali pa se bomo z njim pogosteje srečevali tudi v prihodnosti (naše nasvete o delu od doma najdete tukaj). Prav mogoče je, da bodo krajše karantene v prihodnosti še potrebne.

 

Analiza odgovorov na vprašanje: Zakaj bi si želeli več prostora? Za katera opravila bi ga uporabili?

 

Če to drži, bo potrebno stanovanja in hiše razmeram tudi prilagoditi. V mislih imam predvsem spalnice, ki sicer niso najbolj primeren prostor za oblikovanje pisarne. Je pa res, da je v časih, ko je celotna družina doma, težko najti drug prostor, kjer bi lahko delali v miru. Spalnice so namreč čez dan prazne in primerne za hitro preobrazbo v domačo pisarno. Premislite, ali bi lahko iz spalnice kakšno omaro prestavili drugam in namesto nje postavili delovno mizo. Če vas moti, da se spalnica istočasno uporablja za delo in spanje, predlagam, da se s svojimi otroki dogovorite, da šolske naloge občasno opravijo v kakšnem drugem prostoru, vi pa svoje delo v miru opravite v njihovi sobi. Bodite kreativni. 🙂

Za oblikovanje delovne postaje so primerni tudi drugi prostori doma, ki pa naj imajo naslednje: čim več svetlobe, možnost prezračevanja in vrata, ki jih lahko zaprete, kadar potrebujete mir. Nasvete, kako si oblikovati pisarno doma, smo za vas pripravili tudi v našem blog zapisu.

 

Analiza odgovorov na vprašanje: Če bi lahko, kaj bi v prostoru spremenili, da bi si zagotovili več zasebnosti?

 

Še ena pomembna sestavina, ki stanovanjem pogosto manjka, je zasebni zunanji prostor v obliki balkona, lože ali vrta. Potreba po teh je v času karantene še toliko bolj izražena.

 

Analiza odgovorov na vprašanje: Kako velik zunanji prostor bi potrebovali in za katera opravila bi ga uporabljali?

 

Pri zagotavljanju zasebnih zunanjih površin hitrih ukrepov oziroma improvizacij ni. Rešitvi sta 2. Predlagam, da se energetske in potresne sanacije izkoristijo za dograditev lož ali balkonov. Takšno intervencijo ravnokar izvajamo v centru Celja, kjer smo staromeščanski hiši na dvorišču dodali velike balkone, ki bodo dvignili kakovost življenja v starem mestnem jedru.

 

Primer dograditve zasebnih balkonov in lož

 

Druga rešitev pa so kakovostne novogradnje in soseske, ki namesto neuporabnih malih balkonov zagotavljajo zunanje prostore, ki sostanovalce združujejo, omogočajo njihova srečevanja in vrtičkanje. V takšnih razmerah bo morebitna karantena precej manj naporna. Primer takega projekta je predstavljen tukaj.

 

Primer soseske z zunanjimi površinami, ki omogočajo druženje in vrtnarjenje stanovalcev (fotografija: https://www.mvrdv.nl/projects/303/bagneux)

 

Projekt s podobno idejo pripravljamo tudi v našem biroju v starem mestnem jedru Celja. Načrtujemo umik parkirišč pod zemljo, zunanji prostori pa bodo namenjeni srečevanju stanovalcev in vrtnarjenju.

 

Stanovanjski karé v starem mestnem jedru Celja z zunanjimi površinami za druženje in vrtnarjenje

 

Na vprašanje, kaj najbolj pogrešate sedaj, ko ste doma, je bilo mogoče odgovoriti tudi z možnostjo Drugo. Opažam, da pogrešate socialne stike in pa delo okoli hiše – verjetno zato, ker ste že vse opravili v dosedanjih tednih karantene. 🙂 V tem primeru lahko priporočam le, da vprašate soseda, če potrebuje pomoč. 🙂 Če ne, pokličite najboljšega prijatelja/prijateljico preko video klica, preberite kakšno dobro knjigo na terasi ali presenetite člane vaše družine z žar specialiteto.

 

Analiza odgovora DRUGO pri vprašanju Kaj pogrešate sedaj, ko ste veliko doma?

 

Analiza odgovorov na vprašanje: Zakaj pogrešate …?

 

Še nekaj podrobnosti analize ankete v povezavi z velikostjo doma, starostjo vprašanih in pa dela od doma najdete spodaj. Če se slučajno z delom od doma srečujete prvič, smo za vas pripravili nekaj zelo uporabnih nasvetov.

 

Analiza odgovorov na vprašanje: Koliko m² bivalnih površin ima vaš dom?

 

Analiza odgovorov na vprašanje: Vaša starost?

 

Analiza odgovorov na vprašanje: Delate od doma?

 

Najlepše se zahvaljujem vsem za sodelovanje. Upam, da vam bodo informacije koristile, predvsem pa si želim, da ste dobili kakšno novo idejo. Če imate kakršnokoli vprašanje, me lahko kontaktirate na e-mail naslov: miha.prosen@studio-list.si. Uživajte!