Kako delati od doma, če tega niste nikoli počeli prej?

Zaradi situacije, v kateri se je trenutno znašel celoten svet, se vse več podjetij odloča, da svojim zaposlenim omogoči delo od doma. Če ste se v tej situaciji znašli tudi vi, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako delati doma, a vseeno ostati produktiven.

 

Dobra komunikacija z vodstvom podjetja

Jasna komunikacija z vodstvom podjetja in sodelavci je ključna pri zagotavljanju kakovostnega dela od doma. Večino delovnih dni preživite v njihovi neposredni bližini, zato je vaša interakcija z njim precej enostavna in hitra. Ko pa se delo prestavi domov, se ta spremeni, če se v vašem podjetju z delom od doma srečujete prvič. Zato je pomembno, da se dogovorite, kdaj in na kakšen način boste komunicirali. Če že imate urejen in utečen način komuniciranja, toliko bolje. V nasprotnem primeru se je o načinu komunikacije potrebno dogovoriti čim prej. Spletna orodja, ki omogočajo komunikacijo na daljavo so: Slack, Microsoft Teams, Basecamp, Discord. Za video klice pa lahko uporabljate: Skype, Zoom, Hangouts.

 

Izberite najbolj primerno mesto za delo v vašem stanovanju

Idealno bi bilo, da si pisarno postavite v prostor, ki bo namenjen samo delu. Kadar je to neizvedljivo, predlagamo, da izberete odmaknjen prostor, kjer vas ostali udeleženci ne bodo neprestano motili. Če si prostor delite z družinskimi člani, je pomembno, da postavite meje in določite, kdaj vas lahko zmotijo. Svoje delo opravljajte za mizo, tako kot bi to počeli v pisarni. S tem ostalim udeležencem v prostoru date vedeti, da delate in nimate prostega časa.

 

 

 

 

Poskusite se držati že ustaljenega urnika

Zjutraj vstanite tako kot ste vstajali prej. Opravite iste stvari, ki ste jih pred službo opravljali prej. Če ste si ob prihodu v službo skuhali kavo, to storite tudi doma. Med delovnim časom si obvezno vzemite odmor in čas za osvežitev, tako kot to počnete na delovnem mestu. Če ste na delovnem mestu navajeni, da vas drugi opozorijo na odmor, si nastavite opomnike, da ne pozabite. Pomembno je, da si odpočijete, se pretegnete in si privoščite malico.

 

Po koncu delavnika odložite delo

Za tiste, ki ne delajo od doma, po navadi pot od delovnega mesta do doma predstavlja nekakšen prehod med delovnim dnem in domačim okoljem. Pomembno je, da ta prehod ohranite tudi doma. Ugasnite računalnik, odložite svoje delovne pripomočke in se premaknite stran od mesta, kjer ste cel dan opravljali svoje delo. Izrednega pomena je, da si vzamete čas stran od službe. Medtem ko obisk telovadnice v teh dneh verjetno ne bo prišel v poštev, se vseeno lahko sprehodite zunaj, seveda ob zagotovitvi socialne distance. Na spletu so tudi številni programi športne vadbe, ki jih lahko opravljate doma.

 

Prijavite se tudi na naše e-novice, kjer vas obveščamo o novostih in idejah s področja načrtovanja delovnih prostorov.

 

 

Fotografije: Unsplash