Kakšen stol izbrati za v pisarno?

Ljudje na delovnem mestu presedimo ogromno časa. Na srečo obstajajo nekatera strokovna priporočila, ki nam kljub daljšemu sedenju omogočajo ohranjanje zdravja. V našem podjetju smo pred kratkim zamenjali vse pisarniške stole. Ker nismo vedeli, na kaj biti pozorni pri njihovi izbiri, smo za nasvet povprašali fizioterapevta Denis Kolška. Njegovi napotki so nam bili zares v veliko pomoč. Zagotovo bodo tudi vam.

 

Denis Kolšek, fizioterapevt

 

Če kupujete stol za večurno/celodnevno sedenje, potem t. i. aktivni stoli niso vedno najboljša izbira. Ti so po mnenju Denisa bolj primerni za kratkotrajno sedenje, do maksimalno 2 ali 3 ur (v več intervalih). Pri tem je potrebno posebno pozornost nameniti višini delovne mize. Ta mora biti visoka toliko, da omogoča način sedenja, pri katerem kot v kolkih in kolenih znaša več kot 90 stopinj.

Težavo aktivnih stolov naš sogovornik vidi tudi v tem, da sami od sebe uporabnika ne silijo v pravilno držo. Slednjo mora uporabnik na stolu ves čas zavestno ohranjati sam. “Premnogokrat sem že videl, da se ljudje v aktivnem stolu držijo sključeno. To je iz biomehaničnega vidika slabše kot v navadnem stolu, saj se upogib v ledvenem delu zaradi mobilnosti sedala v določenih položajih pri tem še bolj poveča. S tem pa se poveča tudi pritisk na ventralni del vretenc”, pravi Denis. Vretenca najbolj razbremeni drža, kjer smo rahlo naslonjeni nazaj, kar lahko vidimo v posnetku spodaj. Pri tem sta ključna tudi ustrezen naslon za glavo, da preprečimo napenjanje vratnih mišic, in prilagodljiva podpora za ledveni predel, da ohranjamo pravilno krivino hrbtenice.

 

Prijavite se na naše e-novice, kjer vas obveščamo o novostih in idejah s področja načrtovanja delovnih prostorov.

 

 

 

 

“Na tem mestu je potrebno opozoriti tudi na nekaj slabosti”, opozarja naš sogovornik. Pri zgoraj opisanem načinu sedenja so mišice skoraj popolnoma sproščene, kar na dolgi rok lahko vodi v atrofijo (če sicer nismo dovolj gibalno aktivni), pri nekaterih ljudeh pa lahko preveč sproščen položaj občasno povzroči tudi zaspanost. Prav zato je še kako pomembno, da med delom večkrat vstanemo in si pretegnemo telo.

 

Denis poudarja, da smo ljudje različni, zato nam tudi ustrezajo različni načini sedenja. So ljudje, ki prisegajo na aktivno sedenje in so ljudje, ki jim aktivno sedenje ne ustreza, ali jih celo utruja. Ključno je, da se s svojimi sodelavci pogovorimo, kakšne so njihove želje in potrebe. Samo tako bomo lahko izbrali pisarniške stole, ki bodo ustrezali vsem.

 

Kakšen stol torej izbrati?

 

Stol za večurno sedenje ob klasični mizi naj ima:

  • naslonjalo za glavo;
  • prilagodljivo ledveno oporo;
  • dovolj široko sedalo;
  • naslonjalo za roke (opcijsko).

Omogočati mora nagib nazaj (če je možno tudi naprej), čim bolj pa naj bo tudi prilagodljiv, da lahko vsak posameznik najde nastavitev, ki mu najbolj ustreza.

 

Če se odločate za nakup aktivnega stola, ki po višini ni nastavljiv, posebej pazite, da slednje omogoča vsaj vaša delovna miza. V vsakem primeru pa ob sedenju na aktivnem stolu neprestano mislite na vzdrževanje pravilne drže in s tem preprečite pojav bolečin.

 

 

 

 

Ne glede na to, kateri stol izberete, je ključno, da svojim potrebam prilagodite celotno delovno okolje (bližino in višino ekrana, višino mize, tipkovnico ….). Če je možno, stol pred nakupom preizkusite. Bodite aktivni pri iskanju optimalnih nastavitev po načelih ergonomije. Tako se boste prepričali, ali vam stol ustreza ali ne.

 

Denis ob tem še svetuje, da ne pozabite na:

 

  • HIDRACIJO –  vzdržuje budnost misli in ohranja medvretenčne ploščice napihnjene, pogostejša hoja na WC pa nas tudi prisili, da vstanemo in se razmigamo;

 

  • TELOVADBO – vsake 30 do 45 minut je potrebno narediti kratko aktivno 5 min pavzo. Če ste neprekinjeno sedeli 2 uri ali več, ustrezno dodamo minute, torej 10–15 aktivnih minut za 2 uri neprekinjenega sedenja, 20–30 aktivnih minut za 3 ure neprekinjenega sedenja …;

 

  • ZADOSTNO KOLIČINO SPANJA – ponoči se namreč medvretenčne ploščice najbolj rehidrirajo.

 

 

Fotografije: Unsplash, Pexels