Kaj lahko ljudje pridobimo, če propade nakupovalni center?

Nakupovalne navade se v teh turbulentnih časih korenito spreminjajo. Prav lahko se zgodi, da bosta na koncu zmagovalca samo 2 spletno nakupovanje in lokalne trgovine. Kaj se bo zgodilo z nakupovalnimi centri? Tega zaenkrat ne vemo. Če pa bodo zaradi spremenjenih nakupovalnih navad ljudi nekateri nakupovalni centri začeli propadati, bo potrebno izkoristiti priložnost, da njihove površine izkoristimo za izboljšanje kakovosti življenja v mestih. 

V nadaljevanju predstavljam 2 primera odlične t. i. ponovne uporabe nakupovalnih centrov.  

 

Prijavite se na naše e-novice, kjer vas obveščamo o novostih in idejah s področja načrtovanja delovnih in bivalnih prostorov.

 

Fotografija: Daria Scagliola (https://www.mvrdv.nl/projects/272/tainan-spring)

 

Prvi primer je Tainan Spring v južnem Tajvanu, ki so ga zasnovali arhitekti MVRDV. Propad nakupovalnega centra je posledica vzpona spletnih trgovin. Odstranili in reciklirali so vse z izjemo armiranobetonske nosilne konstrukcije, ki ohranja spomin na nekdanjo uporabo tega območja. Prostor je sedaj namenjen igrišču, gledališču na prostem in urbani vodni površini, ki ohlaja mesto ter navdušuje ljudi. 

 

Fotografija: Daria Scagliola (https://www.mvrdv.nl/projects/272/tainan-spring)

 

Tudi 1. nakupovalni center v ZDA je dobil novo dušo. Westminster Arcade, ki se nahaja v mestu Providence, so prenovili v 38 mikro stanovanj, primernih za najem. Projekt so zasnovali v skupini Northeast Collaborative Architects (investitor: Evanom Granoff). V pritličju se nahajajo lokalne trgovine. Stanovanja v nadstropjih so velika do 27 m² in namenjena mladim posameznikom, ki začenjajo življenje v mestu. Več o projektu lahko preberete tukaj.

 

Fotografija: Courtesy of Rhode Island collection (https://www.countryliving.com/real-estate/a35148/shopping-mall-micro-homes-in-rhode-island/)

 

Fotografija: Ben Jacobsen (https://www.countryliving.com/real-estate/a35148/shopping-mall-micro-homes-in-rhode-island/)

 

Fotografija: Ben Jacobsen (https://www.countryliving.com/real-estate/a35148/shopping-mall-micro-homes-in-rhode-island/)

 

Tainan Spring in Arcade Providence sta le 2 uspešna primera, ki nakazujeta, kako pozabljene prostore spremeniti v čudovito zgodbo. Slednja je že napisana, samo objaviti jo je potrebno.