Neustrezna osvetljenost delovnih prostorov lahko povzroča utrujenost in glavobole

Nobeno presenečenje ni, da so se v zanjih letih koristi, ki jih prinaša naravna svetloba na delovnem mestu, samo še povečale. Od zdravja zaposlenih do njihove produktivnosti pa tudi nižjih stroškov ogrevanja, dostop naravne svetlobe v prostore igra pri tem pomembno vlogo. Da bi na delovnem mestu zagotovili vse koristi in nevtralizirani vse neželene učinke, ki jih naravna svetloba prinaša, mora biti organizacija prostorov skrbno načrtovana.

 

 

Zakaj je naravna svetloba na delovnem mestu koristna?

 

  1. Uspešno pomaga regulirati cirkadiani ritem (notranjo uro) ljudi. Prizadetost tega ritma pri ljudeh povzroča stres.
  2. Sončna svetloba je naravni vir vitamina D, ki je pomemben za naše zdravje.
  3. Neustrezna razsvetljava delovnih prostorov lahko povzroči naprezanje oči, utrujenost in stres. Zaposleni, ki so izpostavljeni večji količini naravne svetlobe, so manj napeti in manj imajo težav z neprijetnimi glavoboli.
  4. Če je delovni prostor naravno osvetljen, bodo zaposleni redkeje izpostavljeni fluorescentni svetlobi, ki je sicer varna, vendar pa lahko občasno (pri daljši izpostavljenosti) občutjivejšim ljudem povzroča zdravstevene težave. Te pa vplivajo na njhovo počutje in posledično na njihovo delovno produktivnost
  5. Z naravno osvetljenimi delovnimi prostori prihranite energijo in denar, kar koristi tako okolju kot vašemu proračunu.

 

 

Na kaj vse morate biti pazljivi pri prenovi vaših poslovnih prostorov? Preverite.

 

Na žalost še vedno precej delovnih mest ni zasnovanih tako, da bi se osredotočala na dobro počutje zaposlenih. Na sodobnih poslovnih stavbah, ki sledijo svetovnim arhitekturnim trendom, lahko opazimo velike steklene fasade, ki sicer povečajo dostop naravne svetlobe v prostore. Težava se pojavi, kadar so na njih nameščena tradicionalna okna, ki nimajo možnosti regulacije svetlobe, ki vstopa v delovni prostor. To pa lahko prispeva k številnim negativnim učinkom. Neustrezna okna lahko povzročajo pregrevanje prostorov, kar pa neugodno vpliva na počutje zaposlenih in s tem tudi na njihovo delovno produktivnost. Če delodajalec temperaturo nato regulira s hlajenjem prostorov, porabi še ogromno energije in denarja.

 

 

Nezaželeno bleščanje je še eden izmed motečih dejavnikov stavb z ogromnimi steklenimi površinami. Preprečuje se ga s senčili, ki pa so pogosto spuščena skozi celoten delovni dan. To obratno stanje – brez izpostavljenosti naravni svetlobi in pogledom v naravo – pa lahko prav tako škoduje počutju zaposlenih.

 

 

Ključno je torej, da kakovostne delovne prostore začnemo načrtovati od zunaj. Fasada objektov naj bo narejena tako, da zaposlenim zagotavlja neprekinjen pogled na zunanjost in naravo. Hkrati pa naj jim omogoča uravnavanje naravne svetlobe na način, da lahko toplotno udobje uživajo skozi celoten delovni dan.

 

Če bi radi izboljšali kakovost vaših poslovnih prostorov in pri tem potrebujete pomoč, nas lahko kontaktirate. Z veseljem vam bomo pomagali. Lahko pa se prijavite tudi na naše e-novice, kjer vas obveščamo o novostih in idejah s področja načrtovanja delovnih prostorov.

 

 

Fotografije: Bethany LeggJanko Ferlič, Alesia Kazantceva, Jonas Blättermann in Ricardo Gomez Angel.