Hibridno delo

Je hibridno delo naša prihodnost?

Številne raziskave, ki so bile narejene v zadnjem času, nakazujejo na to, da si ljudje želijo hibridnega načina opravljanja dela. Gre torej za nekakšno mešanico dela od doma in dela v prostorih podjetja.

Da si tega želijo pravzaprav ni presenetljivo. Nekatere aktivnosti namreč lažje opravijo doma, prihranijo čas, ki bi ga porabili za prevoz na delo, s tem pa imajo tudi več časa za družino. Po drugi strani jim manjka druženje, sodelovanje in učenje od drugih, kar pa jim lahko podjetje zagotovi v delovnih prostorih.

Nenazadnje hibridno delo za vsako organizacijo pomeni nekaj drugega. Nekatera podjetja svojim ekipam zagotavljajo možnost, da sami izberejo, koliko dni na teden bi delali na daljavo in koliko v pisarni. Spet druga podjetja svojim ekipam omogočajo, da izberejo bodisi delo od doma ali delo v prostorih podjetja za polni delovni čas. Tretja podjetja zagotavljajo kombinacijo obojega.

Precej jasno je naslednje: ne glede na to, ali so podjetja pripravljena ali ne, so se pričakovanja ekip v zadnjih mesecih precej spremenila. Vprašanje je, ali se bodo podjetja novim pričakovanjem lahko uspešno prilagodila. Prilagodljivost pa je ravno tisto, kar dandanes iščejo sodelavci. Torej jim je v prvi vrsti potrebno prisluhniti. Vsakemu posamezniku iz ekipe posebej. Le tako bodo podjetja našla način opravljanja dela (bodisi hibridnega ali ne), ki bo deloval tako za ekipo kot tudi za podjetje.

 

Če ste ob prebiranju bloga pridobili zanimive informacije, se prijavite še na naše e-novice, kjer z vami delimo številne ideje in nasvete s področja načrtovanja delovnih prostorov. Zagotovo vam bodo v pomoč pri načrtovanju vaših delovnih prostorov.

 

Fotografija: posnetek zaslona www.leesmanindex.com.