Tehnologija na delovnem mestu

Pomembnost kakovostne tehnologije na delovnem mestu se je v času epidemije samo še povečala

Številne raziskave z zadnjem času (med njimi tudi podjetja McKinsey and Company) so pokazale, da je epidemija izjemno pospešila (celo za nekaj let) uporabo tehnologije v podjetjih in vplivala na način, na katerega podjetja sklepajo posle. Če ne drugače, so podjetja sprejela vsaj začasne rešitve, da so lahko zadovoljila nove potrebe in zahteve, ki so se pojavile kar naenkrat. In sprejela so jih mnogo hitreje, kot so verjetno prej mislila, da jih lahko.

Jasno je, da morajo podjetja, če želijo svojim ekipam zagotoviti optimalno delovno izkušnjo in povečati produktivnost, med drugim poskrbeti tudi za kakovostno tehnologijo in odlično omrežje. Zakaj je to tako pomembno?

Približno 85 % stroškovne osnove večine podjetij so njihove ekipe, 10 % imetje in nepremičnine ter 5 % informacijska infrastruktura. Ključno pa je naslednje: če podjetje ne skrbi ustrezno za informacijsko tehnologijo, ki predstavlja le 5 % stroškov, si dela ogromno škodo, saj po nepotrebnem onemogoča produktivno delo ekipe, ki pa predstavlja kar 85 % stroškov podjetja.

Pa pogledamo še na praktičnem primeru: predstavljajte si, da bi gozdarskim delavcem dali nenabrušene motorne žage in od njih pričakovali uspešno podiranje dreves. Kakovost njihove opreme je bistvena, prav tako kot sta kakovostna tehnologija in dobra internetna povezava ključni v pisarnah.

 

Naše znanje in izkušnje z veseljem delimo na naših brezplačnih webinarjih in vam tako pomagamo pri hitrem prepoznavanju težav z delovnimi prostori. Pridružite se nam.

 

Kratek odlomek z našega webinarja Vpliv delovnih prostorov na delovno učinkovitost in zadovoljstvo ekip (več informacij o webinarju in možnosti prijave najdete tukaj).

 

Kako ste za tehnologijo in omrežje poskrbeli v vašem podjetju?

 

Zastavite si naslednja vprašanja:

  • Imate hitro in zanesljivo internetno povezavo? Kakšna je pokritost z wifi signalom? So v prostorih t. i. mrtvi koti, kjer je signal slabši ali ga celo ni? Ali večje število sočasnih uporabnikov upočasni delovanje omrežja?
  • Ali vsem članom vaše ekipe zagotavljate programsko opremo (programe za učinkovitejšo komunikacijo in sodelovanje med sodelavci, programi za upravljanje s podatki …), ki jim omogoča optimalno delo in organiziranost?
  • Ali dejansko uporabljate in investirate v programsko opremo, ki je prilagojena specifičnim potrebam vaše ekipe (in je ne uporabljate zato, ker je na primer najcenejša ali brezplačna)?
  • Ali vsem članom vaše ekipe zagotavljate strojno opremo (računalnike, zunanje ekrane, tiskalnike, slušalke, tipkovnice, miške …), ki jim omogoča optimalno delo, organiziranost ter tudi sodelovanje s sodelavci?
  • Ali redno in dovolj pogosto posodabljate računalnike in računalniško ter ostalo opremo?

Podjetja, ki mislijo, da bodo uspešno prihranila denar z ukrepi, kot je menjava računalnikov na 4 leta namesto na 3, razmišljajo v napačno smer. Gre namreč za zelo nizke prihranke, ki pa lahko pomembno vplivajo na motiviranost in produktivnost ekipe.
Naš nasvet je naslednji: optimizirajte tehnologijo. Takoj. V dobi digitalnega povezovanja in sodelovanja je namreč nujno, da zagotovite visoko kakovostno ter zanesljivo tehnologijo in omrežje, če želite ekipi omogočiti produktivno delo in poskrbeti za konkurenčnost vašega podjetja.

 

Če ste ob prebiranju bloga pridobili zanimive informacije, se prijavite še na naše e-novice, kjer z vami delimo številne ideje in nasvete s področja načrtovanja delovnih prostorov. Zagotovo vam bodo v pomoč pri načrtovanju vaših delovnih prostorov.

 

Fotografija: Unsplash