Je tudi severna svetloba primerna za delovne prostore? 

Na naših srečanjih s strankami in pa na webinarjih večkrat dobimo vprašanje, ali je v delovnih prostorih, ki so obrnjeni na sever, primerno načrtovati pisarne. Zato danes v krajšem zapisu odgovarjam na to vprašanje. 

Najprej pa bi rad nekaj besed namenil pomembnosti osvetljenosti prostorov z naravno svetlobo. Da ima ta številne pozitivne učinke na naše počutje, verjetno vemo že vsi. Nenazadnje to potrjujejo tudi številne raziskave. Organizacija delovnih prostorov mora biti vedno takšna, da omogoča največji dostop svetlobe v prostore, kar je možno. Seveda pa morajo biti vsa okna opremljena s senčili, da je prostore mogoče ustrezno senčiti oziroma zatemniti.  

Prostori, kjer se sodelavci zadržujejo krajši čas (sanitarije, čajne kuhinje, prostori za videokonference, govorilnice …), naj se zasnujejo v notranjosti delovnih prostorov, ob jedru stavbe. Stalna delovna mesta, na katerih se ekipe zadržujejo največ časa, pa naj bodo ob oknih. 

 

Pri načrtovanju delovnih prostorov si lahko pomagate z našimi spletnimi pripomočki, ki bodo rešili marsikatero dilemo. V mislih imejte, da univerzalne rešitve, ki bi veljala za vsa podjetja, ni. Pomembno je, da zberete podatke, ki veljajo za vaše podjetje in vašo ekipo ter se tako izognete reorganizaciji prostorov, ki bo zavirala, namesto da bi spodbujala produktivnost in dobro počutje vaše ekipe.

 

Delovni prosotori
Stalna delovna mesta, ki jih sodelavci uporabljajo najpogoste in največ časa, naj bodo zasnovana ob oknih. Ostali prostori, v katerih se ekipe zadržujejo manj časa, pa so lahko zasnovani v notranjih, manj osvetljenih predelih (fotografija: Rok Deželak).

  

Kako pa je z delovnimi prostori, ki so osvetljeni s severne strani? Je severna svetloba sploh primerna za delovne prostore? 

 

Odgovor je da, in sicer iz več razlogov.   

Najprej zato, ker razen zgodaj zjutraj (ob vzhodu) ali pozno popoldne poleti (ob zahodu), direktnih sončnih žarkov, ki bi vstopali v prostor, ni. Posledično imamo precej manj težav z bleščanjem. Je pa ključno, da svetloba na delovno mesto pada od strani in ne neposredno na računalniški zaslon. Če je ta obrnjen proti oknu, se bleščanju, ne glede na to s katere strani prihaja svetloba, ne moremo izogniti. 

Okna, obrnjena prosti severu, so ugodna tudi zato, ker je svetloba, ki prodira skozi njih, precej konstantna. To pa pomeni, da ni potrebno ves čas nastavljati senčenja. Če so v delovnih prostorih okna, ki so obranjena v preostale smeri, je senčenje in pogostejše prilagajanje dostopa svetlobe v prostor neizogibno. 

Temperatura prostorov, ki so obrnjeni na sever, je poleti precej prijetnejša. Je pa tudi res, da jih je pozimi potrebno najbolj ogrevati. 

Ker je severna svetloba najšibkejša, moramo zagotoviti, da so okna primerno velika, da v prostor prodre dovoljšnja količina svetlobe. V nasprotnem primeru so lahko taki delovni prostori, sploh v zimskih mesecih, precej temni. Dobro mora biti poskrbljeno tudi za umetno osvetlitev, ki naj ustrezno dopolnjuje naravno. Ker severna svetloba lahko deluje hladno, v delovnih prostorih z barvami sten (uporabimo tople barve) in barvami pohištva (uporabimo les) poskrbimo za prijetno osvetljenost.

 

Prijavite se na naše e-novice, kjer z vami delimo zanimiv ideje in nasvete s področja načrtovanja delovnih prostorov. Zagotovo vam bodo v pomoč pri načrtovanju vaših delovnih prostorov.