Domače delovno okolje

Zakaj delo od doma za nekatere deluje bolje kot za druge?

V prejšnjem blog zapisu smo razpravljali o tem, kako nas je COVID-19 situacija pregnala iz delovnih prostorov domov. Tokrat pa bi radi več časa posvetili razpravi o tem, zakaj delo od doma za nekatere deluje bolje kot za druge.

Po raziskavah* sodeč na to vplivajo številni dejavniki. Posebej izpostavljeni pa so naslednji:

 

Kompleksnost delovnega mesta

Kompleksnost delovnega mesta lahko vpliva na doživljanje dela od doma ali v prostorih podjetja. V podjetju Leesman so kompleksnost delovnega mesta merili s številom aktivnosti, ki jih posameznik opravlja v sklopu svojih pomembnih delovnih nalog. To so lahko individualno delo, timsko delo, sestanki s strankami, sestanki znotraj skupine, video konference …

Analiza je pokazala, da imajo sodelavci z manj kompleksnimi delovnimi mesti (ki opravljajo od 1 do 5 delovnih aktivnosti) z delom od doma prijetnejše izkušnje kot tisti z bolj kompleksnimi (opravljajo od 16 do 21 različnih delovnih nalog). Dodatno se je izkazalo, da ta vzorec zadovoljstva ni značilen izključno za delo od doma, ampak se pojavlja tudi pri opravljanju dela v delovnih prostorih podjetij. To kaže, da kompleksnejše kot je delovno mesto posameznih sodelavcev, bolj zahtevno mora biti njihovo delovno okolje, da ga podpira.

Seveda je povsem možno, da neko delovno okolje, pa naj gre za domače ali pa prostore podjetja, omogoča odlično delovno izkušnjo tako tistim z bolj kompleksnimi kot tudi tistim z manj kompleksnimi delovnimi mesti.  Pomembno je, da vodje podjetij vedo, katere delovne naloge opravljajo njihove delovne skupine in dobro razmislijo, ali jih njihovi delovni prostori podpirajo.

 

Prijavite se na naše e-novice, kjer vas obveščamo o novostih in idejah s področja načrtovanja delovnih prostorov.

 

Urejenost domačega delovnega mesta

Kako ekipe doživljajo delo od doma, je zagotovo odvisno tudi od urejenosti domačega delovnega prostora. Raziskava je pokazala, da imajo posamezniki, ki delajo od doma v za to namenjenih prostorih, na splošno boljšo delovno izkušnjo doma kot pa v delovnih prostorih podjetja. Nasprotno pa imajo tisti, ki svoje delo doma opravljajo v za delo neprimernih prostorih, recimo za jedilno mizo, na splošno prijetnejšo izkušnjo v pisarnah.

Med epidemijo se je odstotek tistih, ki doma nimajo urejenega prostora za delo, zmanjšal, in odstotek tistih, ki imajo doma dobro urejen prostor za delo, povečal. To pomeni, da so se ljudje bili primorani prilagoditi in si tudi doma urediti kotičke, v katerih so lahko produktivni. Če so prej delali od doma, ko je bilo to nujno, lahko to sedaj počnejo pogosteje, kot pred epidemijo. Torej, če je vaša želja, da se vsi člani ekipe vrnejo v delovne prostore, poskrbite, da bodo tudi tisti, ki so imeli izjemne delovne izkušnje doma, te imeli v vaših delovnih prostorih.

 

Podatki raziskave o urejenosti domačega delovnega mesta pred epidemijo
Slika: Grafični prikaz rezultatov raziskave o urejenosti domačega delovnega okolja pred začetkom epidemije (leesmanindex.com).

 

Podatki raziskave o urejenosti domačega delovnega mesta med epidemijo
Slika: Grafični prikaz rezultatov raziskave o urejenosti domačega delovnega okolja med epidemijo (leesmanindex.com).

 

Pri načrtovanju delovnih prostorov si lahko pomagate z našimi spletnimi pripomočki, ki bodo rešili marsikatero dilemo. V mislih imejte, da univerzalne rešitve, ki bi veljala za vsa podjetja, ni. Pomembno je, da zberete podatke, ki veljajo za vaše podjetje in vašo ekipo ter se tako izognete reorganizaciji prostorov, ki bo zavirala, namesto da bi spodbujala produktivnost in dobro počutje vaše ekipe.

 

Način opravljanja dela – individualno/sodelovalno  

Kdo ima pogosteje prijetne izkušnje z delom od doma  tisti, ki svoje delo večinoma opravljajo individualno, ali tisti, ki med delovnim časom večinoma sodelujejo s svojimi sodelavci? O tem pa več v blog zapisu, ki sledi prihodnji teden.

 

Fotografija: Unsplash

*podatki iz raziskav: Leesman