Delovni prostori podjetja

Ste vi in vaši delovni prostori pripravljeni na prihodnost?

Z vami bi tokrat radi delili serijo 4 zapisov, v katerih se posvetimo spremembam, ki jih je na področju delovnih prostorov povzročila epidemija. Danes z vami delimo prvega izmed njih.

 

Prijavite se na naše e-novice, kjer z vami delimo zanimive ideje in uporabne nasvete s področja načrtovanja delovnih prostorov. Ti vam bodo v pomoč pri načrtovanju vaših delovnih prostorov.

 

COVID-19 je precej prevetril področje dela.

Situacija s širjenjem virusa nas je pregnala iz delovnih prostorov. Pred epidemijo mnogo ljudi ni nikoli izkusilo, kako je delati od doma. Verjetno so tudi vodje nekaterih podjetij le redko pomislile, da bi njihove ekipe lahko svoje delo opravljale od doma.

Naenkrat pa se je situacija spremenila. Ljudje so spoznali, da lahko svojo delo opravijo tudi doma. Pa ne samo, da ga lahko opravijo, ampak da ga lažje in učinkoviteje opravijo doma. Seveda to ne velja za vse. Zagotovo pa je eno: tisti, ki so imeli z delom od doma prijetnejše izkušnje kot z delom v pisarnah, se bodo težje vrnili nazaj v delovne prostore podjetja, če jim ti ne zagotavljajo dobre delovne izkušnje.

Ko so v podjetju Leesman, ki je vodilno na področju preučevanja zadovoljstva uporabnikov z delovnimi prostori, ekipe širom sveta vprašali, koliko dni na teden bi radi delali v delovnih prostorih podjetja (po COVID-19 obdobju), so dobili precej zanimive rezultate. Samo 15 % anketiranih bi svoje delo še naprej želelo opravljati v delovnih prostorih, to je 4- do 5-krat na teden. Skoraj polovica (48 %) je takih, ki bi svoje delo v delovnih prostorih opravljala 2- do 3-krat na teden. Kar 37 % posameznikov pa je takih, ki bi svoje delo raje ves čas opravljalo doma (izbrali so odgovor 0 do 1 dan na teden).

 

Rezultati raziskave o delu od doma in delu v pisarnah
Slika: Grafični prikaz rezultatov raziskave podjetja Leesman (leesmanindex.com).

 

Ekipe podjetij, katerih delovni prostori zagotavljajo izjemne delovne izkušnje, bodo verjetno pogosteje želele opravljati svoje delo v prostorih podjetja. To potrjujejo tudi raziskave. Kar 90 % posameznikov podjetij, ki svojim ekipam zagotavljajo vrhunsko delovno izkušnjo znotraj delovnih prostorov, bi svoje delo od doma opravljalo največ dan ali 2. Medtem ko bi v podjetjih, ki ekipam zagotavljajo manj optimalne delovne prostore, 72 % posameznikov svoje delo raje opravilo od doma večino dni v tednu. To jasno kaže, da je doživljanje dela od doma močno pogojeno tudi s tem, kako delovni prostori znotraj podjetij podpirajo potrebe ekip.

Podatki so torej precej zgovorni in skrajni čas je, da se podjetja prilagodijo novi situaciji. Delovni prostori bodo v prihodnje sodelavcem morali zagotavljati izjemne delovne izkušnje, ali pa bodo ti pogosteje ostali doma. Torej, če je vaš cilj, da vaše ekipe delo čim večkrat opravijo v prostorih podjetja, potem je zadnji čas, da jim priskrbite vrhunske delovne prostore.

 

Da bi svojim ekipam lahko zagotovili vrhunske delovne prostore, morate vedeti, kakšne so njihove želje in potrebe. Če teh podatkov nimate, jih morate čim prej zbrati, da ne bi v prostore vnesli spremembe, ki produktivnost zavirajo, namesto da bi jo spodbujale. V našem podjetju pred reorganizacijo delovnih prostorov, vedno opravimo raziskavo, na podlagi katere ugotovimo, kakšne želje in potrebe imajo ekipe. Na ta način lahko precej jasno opredelimo, kaj v delovnih prostorih trenutno deluje in kaj je potrebno nujno spremeniti.

 

Zakaj delo od doma za nekatere deluje bolje kot za druge? O tem pa več v sledečem blog zapisu.