3 fleksibilni koncepti dela od doma oz. v pisarni, ki jih delodajalci lahko ponudijo svojim ekipam

Pri leesmanindex.com so pred kratkim objavili zanimivo raziskavo, ki je merila učinkovitost in zadovoljstvo ekip z delom od doma med in po COVID-19 epidemiji.

 

Kratek povzetek

82,2 % anketiranih – domače delovno okolje mi omogoča produktivno delo; 62,8 % anketiranih – delovni prostori mi omogočajo produktivno delo.

Na prvo žogo je jasno, da smo doma produktivnejši pri koncentriranem delu, razmišljanju in branju, medtem ko bolje sodelujemo, se učimo od drugih ter sprejemamo stranke v delovnih prostorih.

 

Ampak:

21 % članov ekip z delom od doma sploh ni zadovoljnih in ga na tak način ne želijo opravljati. Če pogledamo podrobneje, so to po večini posamezniki, ki nimajo t. i. domače pisarne oziroma delovnega kotička, zato morajo delo opravljati za jedilno mizo ali drugih za delo manj primernih površinah.

Pri tem je potrebno poudariti, da koncentrirano delo ekipe opravljajo večino delovnega dne (v primerjavi s sodelovalnim načinom dela ali skupnim kreativnim razmišljanjem). Posledično lahko 21% posameznikov v ekipi, ki so z delom od doma nezadovoljni, za posamezno podjetje pomeni velik padec produktivnosti.

 

Če strnemo:

  • V povprečju je izkušnja z delom od doma dobra, vendar ne za vse in za vsako vrsto dela.
  • Delo od doma je bila in je za večino še vedno dobra izkušnja. Posledično so se pričakovanja o kakovostnih delovnih prostorih še povečala. Pisarne morajo postati vrhunski delovni prostori, ki nudijo možnosti tako za individualno delo kot za sodelovanje ekip.
  • Optimalna delovna strategija posameznih podjetij bo odvisna od mnogih dejavnikov. Dva pomembna bosta zagotovo tudi izbira načina dela in vrhunsko delovno doživetje.

 

 

V podjetju HubSpot bodo z januarjem 2021 ekipam na izbiro ponudili 3 načine dela, ki jim bodo omogočali najvišjo možno produktivnost:

  • Delo v pisarni: za tiste, ki bodo na delovno mesto prihajali 3x ali več dni na teden. Vsak posameznik bo imel dodeljeno delovno mesto, vključno z računalnikom, zelenjem, družinskimi fotografijami in vsem kar delovno mesto dela samo njegovo.
  • Fleksibilen način: za tiste, ki na delovno mesto prihajajo 2x ali manj na teden. Dodeljeno jim bo nestalno delovno mesto blizu ekipe, s katero sodelujejo. Ker v pisarni ne bodo imeli stalnega delovnega mesta, jim bo podjetje pomagalo pri ureditvi delovnega mesta doma.
  • Delo od doma: za tiste, ki bodo večino časa delali od doma na način, ki je dogovorjen s podjetjem. Podjetje bo članom ekipe pomagalo pri ureditvi delovnega mesta, ki bo varno, zdravo in bo omogočalo produktivno delo.

 

Vsi sodelavci bodo imeli enkrat na leto možnost spremeniti svojo odločitev. Tako bo imel vsak posameznik možnost izbire načina, ki mu najbolj ustreza.

Se strinjate?

 

Prijavite se na naše e-novice, kjer vas obveščamo o novostih in idejah s področja načrtovanja delovnih prostorov.