Arhitekturna hiška

 

Obiščite našo arhitekturno hiško v kreativnem mestu Minicity, kjer se otroci prelevijo v mini arhitekte.

Kaj sploh je arhitekturna hiška?

Arhitekturna hiška je majhna sobica sredi kreativnega mesta Minicity. V njej otroci skozi igro spoznavajo arhitekturo in arhitekturni poklic. Preko različnih aktivnosti, ki se skrivajo v prostoru, jih spodbujamo, da razmišljajo o mestih, zgradbah, konstrukcijah, pohištvu …

V sobico otroke pospremi naša maskota, Listko Arhitekt. Vodi jih skozi različne zabavne aktivnosti, ki se skrivajo v prostoru. Otroci se preizkušajo v gradnji konstrukcij iz lesenih kock, opremljanju prostorov z mini pohištvom, ustvarjanju in opazovanju mesta luči …

V spodnjem videu lahko pogledate, kako Listko Arhitekt otroke povabi v arhitekturno hiško.

Kako se je rodila ideja za arhitekturno hiško?

Ideja za hiško izhaja iz arhitekturnega načrta. Ta vedno znova nastane tako, da ima arhitekt pred sabo bel list, na katerega nariše črno črto. Pravimo, da naša arhitekturna sobica ni črno-bela, ampak bela s črno črto. Želeli smo, da s svojo drugačnostjo pritegne pozornost otrok in odraslih, ki obiščejo kreativno mesto. Ampak brez skrbi. Ni tako črno-bela kot se zdi na prvi pogled. V njej se skrivajo številne aktivnosti, ki jih otroci odkrivajo sami.

V spodnjem videu lahko pogledate, kako so na stenah arhitekturne hiške nastale prve črne črte.

Kako je nastajala arhitekturna hiška?

Arhitekturno hiško je v celoti načrtovala in izvedla naša ekipa. Vse stene in pohištvo smo porisali sami. Celoten projekt, vključujoč načrtovanje in izvedbo, je zahteval približno 160 ur dela. Želeli smo, da se resnično občuti, da je to naš izdelek. Zasnovali smo unikatno sobo, ki jo lahko otroci doživijo le v Minicityju.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kako je sobica nastajala. 5 dni našega ustvarjanja je strnjeno v nekaj sekund.

Arhitekturna hiška je razdeljena na dva dela …

Arhitekturna hiška je razdeljena na dve polovici. Desna predstavlja arhitektovo pisarno, v kateri otroci ustvarjajo načrte, risbe in ostale izdelke. Leva polovica pa predstavlja nekakšno namišljeno pokrajino, ki jo sestavljajo mesta, vasi, mostovi, ceste, hribi … Otroci jo dopolnjujejo s svojimi izdelki in tako soustvarjajo svet v malem.

Na eni izmed sten lahko najdete tudi sliko naše ekipe. Kako je ta nastajala, pa si poglejte v spodnjem videu.

Kakšne so aktivnosti, v katerih se preizkusijo otroci?

Otroci iz lesenih kock sestavljajo različne konstrukcije, gradijo mostove in poustvarjajo svetovno znane arhitekturne zgradbe. Na skic papir rišejo mesto, ki ga postavijo v omaro okoli lučke in skozi luknjico opazujejo mesto luči. Preko risanja, barvanja in dopolnjevanja načrtov spoznavajo pojem tloris. Z lesenim mini pohištvom, ki se skriva v hiški, opremljajo različne prostore in se tako preizkušajo v vlogi notranjih oblikovalcev. Na črne ploščice s krednim flomastrom rišejo hiše, mostove, drevesa, ceste, železnice … in jih pritrjujejo na steno. Tako v sobici gradijo svet v malem.

Še nekaj utrinkov z nastajanja arhitekturne hiške

Smo strokovnjaki na področju priprave prostorskih strategij. Z vami brezplačno delimo številne nasvete in ideje, ki vam bodo v pomoč pri sprejemanju prostorskih odločitev v vašem podjetju.