Poslovno-razstavni prostori podjetja SIP Šempeter

Se v delovnih prostorih soočate s pomanjkanjem naravne svetlobe?

Dandanes, ko večino delovnega dne preživimo znotraj štirih sten, je naravna osvetlitev delovnih prostorov ključen element prijetnega, predvsem pa učinkovitega delovnega okolja. Pa naj se sliši še tako klišejsko – naravna svetloba nas ne le zbudi, ampak tudi vzpostavlja ritem našega telesa, zmanjšuje stres in krepi zdravje. A kljub njenim očitnim prednostim, preveč delovnih mest ostaja odrezanih od nje, to pa vodi v slabše počutje, posledično pa v padec delovne učinkovitosti. Kako lahko torej v svojem delovnem okolju izboljšate dostop do naravne svetlobe? Tu je nekaj praktičnih nasvetov.

 

Optimizirajte svoje delovno okolje s pomočjo naših praktičnih nasvetov. Prijavite se na naše e-novice.

 

1. Optimalno razporedite prostore

Pomembno je, da so pisarne in prostori, kjer preživite največ časa, locirani ob oknih, medtem ko so prostori, ki so v uporabi redkeje, recimo sanitarije, čajne kuhinje … v notranjosti zgradbe. Tako maksimalno izkoristite naravno svetlobo. Ne smete pa pozabiti na zunanje senčenje, ki je nujno, če želite preprečiti prekomerno segrevanje prostorov in bleščanje.

 

2. Za stene in tla izberite svetlejše odtenke

Svetle barve odbijajo svetlobo. Ta lastnost omogoča, da se naravna svetloba, ki vstopi v prostor, učinkovito razprši v vse kotičke, s čimer se ustvari občutek prostornosti in odprtosti.

 

3. Izberite premično, svetlejše pohištvo

Znebite se temnega, robustnega pohištva in ga nadomestite z lažjimi, svetlejšimi pisarniškimi kosi, da povečate svetlost ter dostopnost prostora. Svetle barve in čiste linije bodo odsevale več svetlobe. Poskrbite, da pohištvo ali drugi predmeti ne zastirajo oken. Če je dostop svetlobe oviran, prostor deluje bolj mračno in utesnjeno.

 

4. Uporabite transparentne oziroma polprozorne pregrade

V prostorih, kjer je potrebna delitev, izberite pregrade iz stekla ali polprozornih materialov. Te omogočajo, da svetloba nemoteno prehaja med posameznimi območji, hkrati pa še vedno ohranjajo določeno mero zasebnosti.

 

Poslovni prostori podjetja VI-JA

 

5. Razmislite o vgradnji svetlobnikov

Svetlobniki so primerni za vse manj svetle prostore, kjer klasičnih oken ni mogoče ali ni smiselno vgraditi. Običajno so vgrajeni na strehe, ne glede na vrsto kritine in naklon, lahko pa se jih vgradi na zunanjo steno fasade. Predstavljajo učinkovit način za povečanje naravne svetlobe v temne in mračne prostore.

 

6. Spodbujajte odmore na prostem

Vzpostavitev zunanjih prostorov za odmore spodbuja zaposlene, da preživijo čas na svežem zraku, kar pozitivno vpliva na njihovo počutje in zmanjšuje občutek utesnjenosti. To je še posebej koristno za tiste, ki delajo v delovnih okoljih, kjer je naravne svetlobe malo, ali pa je sploh ni.

 

Zagotavljanje dostopna naravne svetlobe v delovna okolja ne bi smelo biti vprašanje luksuza; gre za ključni element zdravja in dobrobiti zaposlenih. Z ustreznim načrtovanjem in upoštevanjem zgoraj navedenih strategij lahko ustvarite delovno okolje, ki ne samo izboljša učinkovitosti, ampak tudi pripomore k prijetnejšemu počutju in zadovoljstvu vaših zaposlenih.

 

Kontaktirajte nas! Skupaj bomo našli optimalno rešitev, ki se bo ujemala s potrebami vaše ekipe in se prilegala vašemu proračunu.