Arhitekturna hiška

Arhitekturna hiška – prostor, kjer se otroci prelevijo v mini arhitekte

Novembra 2022 smo v kreativnem mestu Minicity zasnovali arhitekturno hiško. To je majhna sobica, v kateri najmlajši skozi igro spoznavajo arhitekturo in arhitekturni poklic. Preko različnih aktivnosti, ki se skrivajo v prostoru, jih spodbujamo, da razmišljajo o mestih, zgradbah, konstrukcijah, pohištvu …

V sobico otroke pospremi naša maskota, Listko Arhitekt. Vodi jih skozi različne zabavne aktivnosti, ki se skrivajo v prostoru. Otroci se preizkušajo v gradnji konstrukcij iz lesenih kock, opremljanju prostorov z mini pohištvom, ustvarjanju in opazovanju mesta luči …

V spodnjem videu poglejte, kako Listko Arhitekt otroke povabi v arhitekturno hiško.

 

 

KAKO SE JE RODILA IDEJA ZA ARHITEKTURNO HIŠKO?

Ideja za hiško izhaja iz arhitekturnega načrta. Ta vedno znova nastane tako, da ima arhitekt pred sabo bel list, na katerega nariše črno črto. Pravimo, da naša arhitekturna sobica ni črno-bela, ampak bela s črno črto. Želeli smo, da s svojo drugačnostjo pritegne pozornost otrok in odraslih, ki obiščejo kreativno mesto. Ampak brez skrbi. Ni tako črno-bela kot se zdi na prvi pogled. V njej se skrivajo številne aktivnosti, ki jih otroci odkrivajo sami.

Kako so na stenah arhitekturne hiške nastale prve črte, pa poglejte v spodnjem videu.

 

 

KAKO JE NASTAJALA ARHITEKTURNA HIŠKA?

Arhitekturno hiško je v celoti načrtovala in izvedla naša ekipa. Vse stene in pohištvo smo porisali sami. Celoten projekt, vključujoč načrtovanje in izvedbo, je zahteval približno 160 ur dela. Želeli smo, da se resnično občuti, da je to naš izdelek. Zasnovali smo unikatno sobo, ki jo lahko otroci doživijo le v Minicityju.

Vas zanima, kako je hiška nastajala od začetka pa do konca? Preverite v spodnjem videu.

 

 

ARHITEKTURNA HIŠKA JE RAZDELJENA NA DVA DELA …

Arhitekturna hiška je razdeljena na dve polovici. Desna predstavlja arhitektovo pisarno, v kateri otroci ustvarjajo načrte, risbe in ostale izdelke. Leva polovica pa predstavlja nekakšno namišljeno pokrajino, ki jo sestavljajo mesta, vasi, mostovi, ceste, hribi … Otroci jo dopolnjujejo s svojimi izdelki in tako soustvarjajo svet v malem.

Na eni izmed sten lahko najdete tudi sliko naše ekipe. V spodnjem videu si poglejte, kako je nastala.

 

 

KAKŠNE SO AKTIVNOSTI, V KATERIH SE PREIZKUSIJO OTROCI?

Otroci iz lesenih kock sestavljajo različne konstrukcije, gradijo mostove in poustvarjajo svetovno znane arhitekturne zgradbe. Na skic papir rišejo mesto, ki ga postavijo v omaro okoli lučke in skozi luknjico opazujejo mesto luči. Preko risanja, barvanja in dopolnjevanja načrtov spoznavajo pojem tloris. Z lesenim mini pohištvom, ki se skriva v hiški, opremljajo različne prostore in se tako preizkušajo v vlogi notranjih oblikovalcev. Na črne ploščice s krednim flomastrom rišejo hiše, mostove, drevesa, ceste, železnice … in jih pritrjujejo na steno. Tako v sobici gradijo svet v malem.