Arhitekturna hiška

 

Obiščite našo arhitekturno hiško v kreativnem mestu Minicity, kjer se otroci prelevijo v mini arhitekte.

Kaj sploh je arhitekturna hiška?

Arhitekturna hiška je majhna sobica sredi kreativnega mesta Minicity. V njej otroci skozi igro spoznavajo arhitekturo in arhitekturni poklic. Preko različnih aktivnosti, ki se skrivajo v prostoru, jih spodbujamo, da razmišljajo o mestih, zgradbah, konstrukcijah, pohištvu …

V sobico otroke pospremi naša maskota, Listko Arhitekt. Vodi jih skozi različne zabavne aktivnosti, ki se skrivajo v prostoru. Otroci se preizkušajo v gradnji konstrukcij iz lesenih kock, opremljanju prostorov z mini pohištvom, ustvarjanju in opazovanju mesta luči … V sobi se najdejo še številne druge zabavne aktivnosti, ki pa naj jih otroci ob obisku odkrijejo sami.

Kaj lahko počneš v Minicityju?

Minicity je tematski park v podobi majhnega mesta, ki ga gradijo ulice, ceste, hiše in zeleni park. Hišne številke mesta zasedajo arhitekturna soba, pekarna, banka, policijska in gasilska postaja, skupaj več kot 40 tematskih kotičkov, v katerih otroci s pomočjo didaktičnih iger spoznavajo različne poklice in pridobivajo uporabna znanja za vsakodnevno življenje.

Kreativno otroško mesto Minicity je namenjeno vsem otrokom do 12. leta starosti. Dojenčkom in otrokom, mlajšim od dveh let, je brezplačno na voljo raziskovanje v ograjenem Čistkjut Kotičku za malčke. Za otroke od 2. leta dalje pa so pripravljene različno zahtevne aktivnosti v tematskih kotičkih, ki potekajo pod vodstvom animatorjev.

Kako je nastajala arhitekturna hiška?

Arhitekturno hiško je v celoti načrtovala in izvedla naša ekipa, torej LISTavci. Vse stene in pohištvo smo porisali sami. Celoten projekt, vključujoč načrtovanje in izvedbo, je zahteval približno 160 ur dela. Želeli smo, da se resnično občuti, da je to naš izdelek. Zasnovali smo unikatno sobo, ki jo lahko otroci doživijo le v Minicityju.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kako je sobica nastajala. 5 dni našega ustvarjanja je strnjeno v nekaj sekund.

Kako se je rodila ideja za arhitekturno hiško?

Ideja za hiško izhaja iz arhitekturnega načrta. Ta vedno znova nastane tako, da ima arhitekt pred sabo bel list, na katerega nariše črno črto. Pravimo, da naša arhitekturna sobica ni črno-bela, ampak bela s črno črto. Želeli smo, da s svojo drugačnostjo pritegne pozornost otrok in odraslih, ki obiščejo kreativno mesto. Ampak brez skrbi. Ni tako črno-bela kot se zdi na prvi pogled. V njej se skrivajo številne aktivnosti, ki jih otroci odkrivajo sami.

Arhitekturna hiška je razdeljena na dve polovici. Desna polovica predstavlja arhitektovo pisarno, v kateri otroci ustvarjajo načrte, risbe in ostale izdelke. Leva polovica pa predstavlja nekakšno namišljeno pokrajino, ki jo sestavljajo mesta, vasi, mostovi, ceste, hribi … Otroci jo dopolnjujejo s svojimi izdelki in tako soustvarjajo svet v malem.

Zakaj vas vabimo, da nas obiščete?

Na ta naš mini projekt smo zelo ponosni, zato ga želimo deliti tudi z vami. Res si želimo, da bi čas z otroki preživljali kar se da igrivo in kreativno. V ta namen vam podarjamo brezplačno vstopnico za Minicity. Kliknite na spodnji gumb, vpišite podatke in poslali vam jo bomo po elektronski pošti.

Se že veselimo vašega obiska!

Še nekaj utrinkov iz nastajanja arhitekturne hiške